Студенты ХНУ принимают участие в деятельности Европейского молодежного парламента

воскресенье, 14 апреля 2013 г.

Ничто не может заменить настойчивости: ни талант — нет ничего более обычного, чем талантливые неудачники, ни гениальность — гений-неудачник уже вошёл в поговорку, ни образование — мир полон образованными изгоями. Всемогущи лишь упорство и настойчивость. 
Кэлвин Кулидж
  

Современный мир предоставляет студентам огромное количество возможностей. Обучение за границей, практика в международных школах для улучшения своего уровня знаний иностранного языка, получение всевозможных грантов и стипендий.
В местных ВУЗах учится огромное количество студентов с примерно одинаковыми способностями. Кто-то преуспевает в иностранных языках, кто-то в технических дисциплинах. Но лишь немногие ставят перед собой цель достичь определенных вершин и получить от студенческой жизни все, что можно: яркие и интересные поездки, расширение кругозора, знания и умения, которые позволяют задуматься о будущих перспективах и впоследствии преуспеть в профессиональной сфере. Прекрасным стимулом для развития и для изучения иностранного языка выступает такая организация, как Европейский молодежный парламент. Он способствует процессу интеграции в Европейский союз, помогает в установлении сотрудничества с разными организациями и формировании европейского позитивного имиджа Украины. Студенты, которые становятся членами Европейского молодежного парламента, открывают для себя новые перспективные горизонты. Для того, чтобы это сделать, нужно проявить лишь настойчивость и упорство. «Информационный Хмельницкий» решил пообщаться со студенткой Хмельницкого Национального Университета Викторией Ящук, которая уже не первый раз принимает участие в сессиях молодежного парламента, для того, чтобы другие студенты могли подробнее узнать о возможностях и перспективах.


Информационный Хмельницкий: - Пожалуй, начнем с самого начала. Виктория, расскажи, пожалуйста, какие проводятся мероприятия, кто принимает в них участие?
Виктория Ящук: - Насамперед, скажу про Європейський молодіжний парламент. Це організація для активної молоді, яку цікавлять питання інтеграції, європейські цінності, відносини між країнами. Що таке сесія? Європейські сесії бувають різних рівнів. Насамперед, це міні сесії, регіональні сесії, національні сесії, на одній з таких я і була в Івано-Франківську. І вже далі йдуть міжнародні сесії, і міжнародні форуми. На форумах вже обговорюються більш важливі питання. Крім того, на міжнародних сесіях розглянуті резолюції вже йдуть прямо в Європейський Союз. Тобто ці роботи проводяться під патронатом Європейського Союзу, ми розглядаємо досить нагальні проблеми.
Информационный Хмельницкий: - Те решения, которые были вами приняты, они конкретно на что-то повлияли?
Виктория Ящук: - Регіональні сесії та національні, вони сприймаються, як більш тренувальні. На національних сесіях відбираються люди, які їдуть на міжнародні заходи, в принципі їдуть такі люди, які хоча б шість місяців працювали. Вони мають певний досвід. І вже на міжнародних сесіях приймаються рішення, які дійсно йдуть в Європарламент, таким чином Європарламент взнає думку молоді. Крім того, влаштовується дуже багато опитувань.
Информационный Хмельницкий: - С каких стран приезжают обычно участники сессий?
Виктория Ящук: - З різних. Зрозуміло, що з Європи, але не тільки з неї. Багато приїжджих з Африки, багато студентів з Латвії, моїх знайомих. Були учасники з Франції і з Англії, з Грузії була велика делегація.
Информационный Хмельницкий: - А из Хмельницкого были какие-то участники, кроме тебя?
Виктория Ящук: - В нас була делегація з 10 чоловік. Ми всі були знайомі.
Информационный Хмельницкий: - На каких специальностях обучаются делегаты?
Виктория Ящук: - Це студенти, які вивчають міжнародні відносини. Причому, ми всі навчаємося в одній групі.
 Информационный Хмельницкий: - Как происходит отбор студентов? Почему выбрали именно вас?
Виктория Ящук: - Важливе значення має рівень знання англійської мови. На «міжнародній інформації» наголошують на професійних якостях англійської мови, і, крім того, досить близький фах, тому що в нас саме цікавить міжнародна політика, розгляд міжнародних ситуацій. Мій шлях почався з участі у хмельницькій сесії. На цій сесії було дуже багато людей з моєї групи, які, хотіли пов’язати своє життя з цією організацією, тому що це має дуже важливе значення. Це об’єднання молоді з різних країн, і коли ви вже відчуваєте цей дух, що ти чогось вартий, що тебе можуть почути. Участь в сесіях – це дуже добра мовна практика. Ти спілкуєшся, пізнаєш багато різних ситуацій, подорожуєш.
Информационный Хмельницкий: - А начисляются ли студентам, участвующим в сессиях, какие-то стипендии?
Виктория Ящук: - Взагалі, оплачується проживання, харчування. Але, саме стипендій – не має. Це більше йде на добровільній основі. До речі, особливе у всьому цьому, що коли ти там, ти спілкуєшся виключно англійською мовою, ти вливаєшся у цю атмосферу, не дивлячись на те, що сама сесія може проходити і в одному з міст України. Це впливає на стиль і спосіб життя, ти цілий день зайнятий. Наприклад, в Івано-Франківську було 150 чоловік, вони були настільки зацікавленні, натхненні, що заряджають цим все навкруги. Участь у сесіях – це незабутній досвід. Тебе не хвилює час, який сьогодні день, в тебе не має можливості і вільного часу досить часто телефонувати до друзів чи рідних. Участь у сесіях – це не тільки обговорення важливих міжнародних питань, це також веселощі. В Івано-Франківську кожного вечора відбувалась якась подія. Першого вечора це був eurovillage. Кожна країна представляла свої традиції, національні звичаї, національний одяг, національну їжу.
Информационный Хмельницкий: - Какую презентацию подготовила команда университета ХНУ?
Виктория Ящук: - Це була не зовсім команда університету ХНУ , тому , що ми були в команді разом із участниками з Полтави та Чернігова. В нас була особлива страва – сало в шоколаді. Можу сказати, що на нашому столі нічого не залишилося по закінченню Eurovillage. В нас були різні делегації, центр, захід, схід, делегація з Криму, окремо виступила багато чисельна київська делегація.
Информационный Хмельницкий: - Существует ли какая-то квота, согласно которой только определенное количество людей могут приехать из одного города?
Виктория Ящук: - Саме такої квоти не має. Чисельність учасників залежить від кількості заявок. В Хмельницькому ця організація ще не набрала такої популярності, якщо говорити відверто. Хоча в 2009 році, наскільки я пам’ятаю, в нас вже було це поширено, так як у нас проводилась Регіональна сесія .
Информационный Хмельницкий: - Есть вопрос, ответ на который наверняка заинтересует большинство наших читателей. Что нужно было сделать для того, чтобы попасть на сессию в Ивано-Франковске?
Виктория Ящук: - Це була вже сьома національна сесія в Україні. Як я вже казала, є різні рівні. В нас дуже скоро має бути сесія в Києві, буквально в квітні, і туди я буду намагатися подати заявку на журналіста. Всі учасники поділяються на комітети , кожен з яких це команда. В нас було 12 чоловік у команді, з різних країн, з різних міст України, і за п’ять днів нам потрібно було вирішити певну проблему, знайти рішення і скласти резолюцію. В цьому допомагає team building, а саме створити командний дух. Ігри на team building можуть бути дуже різні. Можуть бути дуже смішні, з великим сенсом, це необхідно для того, щоб і у житті ми змогли згрупуватися і знайти певні рішення. Тобто в нас є певна проблема, нам потрібно знайти рішення, скласти резолюцію. Резолюція – це рішення, які пропонуються по певних питаннях. Ці рішення потім потрібно захистити. Резолюція може і не пройти, якщо не буде набрана певна кількість голосів під час голосування. Спочатку людина представляє саму резолюцію, потім йде захисна промова, далі йдуть дебати, три раунди дебатів, і четвертий раунд, ніби як заключна частина.
Информационный Хмельницкий: - Вика, расскажи, пожалуйста, о распорядке конкретного дня. Если человек хочет принять участие в сессии в первый раз, то он должен знать, к чему он должен быть готовым. Например, расписание первого дня, второго дня и т.д. Я думаю, все сессии в принципе похожи между собой?
Виктория Ящук: - Сесії дійсно між собою схожі, основна різниця в них – кількість днів. Якщо міні сесія – то це три дні. Національна сесія – п’ять днів. В перший день проводиться team building. Завжди. Для того, щоб між делегатами склалися дружні відносини.
Информационный Хмельницкий: - Расскажи, пожалуйста, подробнее, про team building.
Виктория Ящук: - Через ігри, через різні заняття, люди знаходять спільну мову. В деякі ігри ми грали з закритими очима, щоб була можливість починати довіряти один одному. Деякі ігри є просто для розваг. Спочатку ми приїхали, заселилися, поснідали, далі був загальний team building, далі йде team building по комітетах. Далі - evening events.
Информационный Хмельницкий: - Поездки в другие города и страны и участие в сессиях приносит человеку огромный опыт. Повлияло ли на тебя как-то участие в сессиях Европейского молодежного парламента, и какие изменения принесло?
Виктория Ящук: - Так. Насамперед, я стала більш впевненою у собі. Я пам’ятаю свою першу сесію в Хмельницькому, у розумію, що без участі у цих заходах я вже більше не можу. З’являються амбіції. Крім того, коли ти виступаєш перед усіма і коли тебе слухають, це незабутні відчуття. Ти розумієш, що тебе дійсно можуть почути, а для людини це дуже важливо. Ти відчуваєш, що ти маєш якусь силу. Твоя думка враховується. Для студентів важливо розуміти, чим живе зараз країна, а проблеми, які розглядаються на сесіях, дуже актуальні. Я їздила в Латвію сама. Інколи мені здавалось, що я роблю щось не так, тому що ніби сама доля мене зупиняла. Коли я їхала в іншу країну, я відчувала певний страх. Я не знала, як мене там зустрінуть, раніше в мене не було такого досвіду, тому що на той момент я приймала участь лише в одній сесії, яка проходила у моєму місті, з людьми, з якими я знайома багато років. В перші хвилини, коли я вийшла з автобусу, коли мене зустріли, я зрозуміла, що зробила правильний крок. Було відчуття полегшення. Особливої різниці між людьми я не побачила.
Тому що проблеми у різних країнах однакові. Коли я повернулась в Україну, я почала шукати роботу, тому що зрозуміла, що мені потрібні зміни. Спілкуючись зі своїми знайомими з різних країн я зрозуміла, що якщо людина активна – вона талановита.
Информационный Хмельницкий: - Я думаю, после того, как многие студенты прочитают эту статью, они пожалеют, что они не взяли участи в этом.
Виктория Ящук: - Я також так думаю.
Информационный Хмельницкий: - Как люди должны узнавать про проведение подобных мероприятий? Ведь у нас есть сотни активных студентов, которые действительно заинтересованы в том, чтобы проявить себя. Где они могут узнать эту информацию?
Виктория Ящук: - В організації є свій власний сайт, є групи в соціальних мережах.
Информационный Хмельницкий: - Насколько я понимаю, главный критерий при отборе участников на сессию, это уровень знания английского языка?
Виктория Ящук: - Англійська мова, звичайно, потрібна і обов’язкова. Але, бувають такі випадки, коли людина настільки активна, що навіть при базових знаннях англійської мови, вона може потрапити на сесію. Одним з плюсів Європейського молодіжного парламенту є те, що не оцінюють твої граматичні навики, це не настільки важливо. Важливо, що ти можеш висловити свою думку. Під участь участі ти дуже сильно покращуєш свій рівень. Ти розвиваєшся.
Share this article :

2 комментария:

  1. Информационный Хмельницкий - очень хорошие вопросы )) И статья познавательная !

    ОтветитьУдалить

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Alina Vozna. Photography and impressions - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger